Archivy | Autoři | Pavel Řezníček

Pavel Řezníček Česká republika    FSP 2007

Pavel Reznicek

Jeden z mála skutečných českých surrealistů, básník a prozaik Pavel Řezníček se narodil 30. ledna 1942 v Blansku. Po otci zdědil zášť ke komunistickému zřízení, zásadní vliv na jeho umělecký vývoj a zájem o literaturu měla Nezvalova kniha Moderní básnické směry.

Do literárního světa vstoupil v roce 1965, když v brněnském divadélku Konvence uvedl své surrealistické pásmo Ďáblův ocas je bicykl, složené z básní André Bretona, Benjamina Péreta, Salvadora Dalího a Tristana Tzary.

Od té doby se drží surrealistické víry jako víry helvétské. V roce1974 poprvé sestavil a dodnes s kamarády vydává nejstarší českýsamizdatový sborník Doutník.Do roku 1989 publikoval v Čechách Řezníček výhradně samizdatově,v zahraničí však vydal řadu knih, z nichž nejznámější jsou nejspíš Hvězdy kvelbu a Strop(francouzsky 1983 v nakladatelství Gallimard s předmluvou MilanaKundery, což mu bylo surrealisty vytýkáno). Jeho bibliografie čítábezmála dvě desítky vydaných titulů. Napsal mimo jiné sbírky Zrcadlový pes, Vedro a Alexandr v tramvaji, podílel se na sestavování antologie současné surrealistické poesie Letenka do noci, brněnské bohémě se věnuje ve  zmíněných Hvězdách kvelbu, na něž volně navazuje Natrhneš nehtem hlavy jejich. Dosud posledním dílem je v říjnu roku 2006 vydaná, temně lyrická sbírka Kakodémonický kartáč.

V českých zemích také Pavel Řezníček publikoval v Sešitech pro literaturu, Analogonu, Literárních novinách, Tvaru, Hostu, Lidových novinách, Svobodném slovu a Českém rozhlase, mimo naše území také česky ve Svědectví a Listech.Jeho básně se objevily také v  nesurrealistických antologiích česképoezie, jež vyšly v Německu, Francii, USA, Kanadě, Španělsku, ba i naIslandu. Účastní se literárních setkání a autorských čtení v zahraničí,naposledy Festivalu české literatury ve Vídni. Nejpověstnější je ovšemŘezníčkova účast na literárním večeru v Grand Palais v Paříži na Mezinárodním knižním veletrhu 1990, kdy se ho Bohumil Hrabal pokoušel nacpat pod stůl na pódiu. 


Bibliografie:

1990 Kráter Resnik, Revolver Revue
1991 Hvězdy kvelbu, Host
1992 Tabákové vejce, Albis International
1993 Vedro, Mladá fronta
1993 Zvířata, Pragma
1994 Alexandr v tramvaji, Pragma
1994 Zrcadlový pes, Host
1995 Plovací sval, Clinamen
1996 Popel žhne (Hvězdy kvelbu II), Host
1997 Holič a boty, Pragma
1998 Blázny šatí stvol (Hvězdy kvelbu III), Petrov
2000 Atentát ve vaně, Votobia
2001 Hrozba výtahu (Básně z minulého století), Petrov
2003 Letenka do noci (antologie současné surrealisticképoezie), Petrov
2003 Natrhneš nehtem hlavy jejich (Černý Ancalagon), Petrov
2006 Kakodémonický kartáč, Dybbuk
2007 Hvězdy kvelbu, Host
2007 Stroj na peklo, Protis 
2011 
Mizející ve voliéřeDybbuk
2013 Vrstva chleba, vrstva vápna, královnaAula/KANT

 

Pavel Řezníček

Rozhovor s Pavlem Řezníčkem

11.12.2008 Rozhovory

publikoval Host 9/2007

Celý článek >

Pavel Reznicek

Fatwa

03.12.2007

Pavel Řezníček

Celý článek >

Pavel Řezníček

Pavel Řezníček: Alexandr v tramvaji - VILMA

03.12.2007 Ukázky

Panství Overstolz je rozlehlé, takže se občas musí vylévat džbery. Semtam se s vaničkou vyleje i dítě, tzn., že z panství vylili džberem nějakého člověka, který pak padl do soukolí obrovských kapesních hodinek pohozených na skále. Soukolí nešťastníka vždy rozdrtilo na kusy vteřin a minut a ty pak pluly krajem, aby tvořily čas. „Čas z nešťastníků," povzdechla si Vilma. „Kdyby všechno bylo z nešťastníků, nemohla bych z huby vyrazit ani dech. Je to jako kdyby čas byl z mýdlových bublin."

Celý článek >

Pavel Řezníček: Žena

03.12.2007 Články

Řezníček se stal ženou. Stal se ženou podobně jako před válkou Zdeňka Koubová, výkonná atletka, běžkyně, se stala mužem a pak byla zaměstnána jako průvodčí tramvaje. Řezníček šel na to opačně. Trhnul v tramvaji řemenem od průvodcovského zvonce a v tom pocítil, jak mu pučí prsa. Čas oponou trhnul a změněn svět.

Celý článek >

Pavel Řezníček: Natrhneš nehtem hlavy jejich

03.12.2007 Ukázky

Smädný úpěl pod tíhou baťohu, prohýbal se a klel. Přeskakoval balvany, výmoly a prohlubně a utíral si pot na čele. „To jsem si naložil na chrbát pěknou věc,“ hučel si pod vousy, které neměl. Baťoh byl plný konzerv, kuřiva, léků — a byly tam i dva pecny chleba. Smädný samozřejmě nemyslel baťoh, který ho sice také štval, ale hlavně zatracoval a do pekel posílal svou misi, kterou si nakonec vymyslel sám. Nemohl vinit nikoho jiného než sám sebe.

Celý článek >

Pavel Řezníček

Pavel Řezníček: Doutník a jeho tabák

04.05.2007 České dada

„Surrealismus bude, pokud budou surrealisté," řekl kdosi. A ti jsou, i když jejich hnutí je od roku 1924 (Bretonův První manifest) neustále pohřbíváno, zpopelňováno (krémováno) a odváženo na smetiště dějin. Slavným se stal titulek v českém časopise Zvon z roku 1930 — „Konec literárního gigrláctví!".

Celý článek >




CZ | EN